backgroundtop
Logo van descheen.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE SCHEEN / PERONEUS BREVIS TENDINOPATHIE
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

M. PERONEUS BREVIS TENDINOPATHIE

Deze spier is langwerpig en plat en loopt van het buitenzijde van het kuitbeen naar het middenvoetsbeentje van de kleine teen.

Symptomen peroneus brevis tendinopathie

Er zijn verschillende stadia bij deze blessure. De klachten worden meestal geleidelijk erger.

Onderzoek en diagnose bij peroneus brevis tendinopathie

röntgenfoto, echografie

Conservatieve behandeling peroneus brevis tendinopathie

fysiotherapie, steunzolen

Operatieve behandeling peroneus brevis tendinopathie

schoonmaken door middel van debridement of een synovectomie

 

Deze spier is langwerpig en plat en loopt van het buitenzijde van het kuitbeen naar het middenvoetsbeentje van de kleine teen. Daar hecht deze spier vast aan een botuitsteeksel, Tuberositas os metatarsale V. De peroneus brevis spier strekt de voet, plantair flexie en trekt de buitenrand van de voet omhoog, pronatie. De peroneus brevis controleert samen met de peroneus longus de positie van de voet tijdens lopen.

De meest voorkomende blessure aan de peroneus brevis is insertietendinopathie, pees ontsteking bij de aanhechting. Hierbij is er sprake van pijn aan de buitenzijde van de voet op het botpunt waar de spier aanhecht.

Er zijn veel verschillende oorzaken voor dit soort klachten. Mogelijke oorzaken zijn: foutieve voetenstand; beperkte beweeglijkheid van de enkel; instabiliteit van de enkel; overbelasting door een verkeerde belasting met sport en een te snelle opbouw, schoeisel met weinig steun en demping; te hoog lichaamsgewicht; te weinig spierkracht en stabiliteit; verkorte of stijve spieren en  het niet of niet goed doen van een warming-up en cooling-down.

 

Symptomen peroneus brevis tendinopathie

Er zijn verschillende stadia bij deze blessure. De klachten worden meestal geleidelijk erger. In het eerste stadium is er alleen pijn, stijfheid en vermoeidheid na sporten. Dit blijft een paar uur, maar verdwijnt dan weer. In het tweede stadium is er dezelfde napijn, alleen houdt deze langer aan. Hierbij zijn er echter ook klachten bij het starten met bewegen. In het derde stadium is de pijn aanwezig tijdens sport en is deze pijn blijvend. Alleen een langere periode rust kan de pijn verminderen. In het vierde stadium is sporten niet mogelijk vanwege de pijn. En in het laatste stadium kan er helemaal niet meer gesport worden en heeft zelfs  langdurige rust geen invloed meer op de pijn.

Peroneus brevis tendinitis ontstaat meestal na het uitvoeren van langdurig dezelfde bewegingen, zoals lang staan, lopen of rennen. Het gaat om langdurige overbelasting. We zien deze aandoening  vooral bij mensen die dynamische sporten doen en veel moeten wenden en keren. Mensen met holvoeten lopen meer risico op deze aandoening. Pijnklachten en zwelling aan de buitenzijde van de enkel zijn de meest voorkomende symptomen. Er ontstaat een ontstekingsreactie en er is vaak sprake van startstijfheid en –pijn. Het is meestal wel mogelijk om te lopen, maar vaak lopen patiënten met deze blessure wel mank. Als de pees dusdanig geïrriteerd en beschadigd is, kan deze zelfs scheuren.

 

Onderzoek en diagnose bij peroneus brevis tendinopathie

Deze aandoening kan aangetoond worden met behulp van lichamelijk onderzoek. Zoals eerder aangegeven is er vaak sprake van mank lopen. Soms is er matige zwelling zichtbaar aan de buitenzijde van de enkel, net achter de enkel bobbel (laterale malleolus). Drukken op deze plek is vaak pijnlijk. Vaak staat de voet meer in een inversie dan eversie stand en wordt de voet voornamelijk belast op de buitenzijde. Vaak is de kracht intact, maar kan er toch minder kracht geleverd worden vanwege irritatie aan de nabijliggende zenuw, door zwelling en door de ontstekingsreactie. Als er een complete spiersscheur is, wat zelden voorkomt, zal er sprake zijn van spierzwakte en zal de buitenste voetrand niet opgetild kunnen worden.

Een röntgenfoto of echo kan soms meer duidelijkheid geven, aangezien er een kalkdepot zichtbaar kan worden als er al langdurig klachten zijn.

 

Conservatieve behandeling peroneus brevis tendinopathie

De behandeling is vooral gericht op het verminderen van de ontstekingsreactie en het tot rust brengen van de pees. Hiervoor kan gebruik ontstekingsremmende medicatie, relatieve rust, ijstherapie, een enkelbrace enz. Verder is het vooral belangrijk om te kijken naar de oorzaak van de klachten en deze oorzaak aan te pakken. Hierbij kan bij een afwijkende voetenstand gedacht worden aan steunzolen, bij spierzwakte aan oefentherapie onder begeleiding van de fysiotherapeut enz.


Operatieve behandeling peroneus brevis tendinopathie

De conservatieve behandeling is meestal succesvol, zo niet, dan kan er een operatie overwogen worden. Een operatie kan vooral voordelen hebben als er sprake is van een pees scheur of een grote kalkhaard welke de pees irriteert. De pees kan operatief worden schoongemaakt door middel van debridement of een synovectomie. Een scheur in de pees kan gehecht worden en de peesschede kan gereinigd worden zodat de pees weer goed kan verglijden en bewegen.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL