backgroundtop
Logo van descheen.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE SCHEEN / MEDIAAL TIBIAAL STRESS SYNDROOM
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

MEDIAAL TIBIAAL STRESS

SYNDROOM

 

Klachten aan de binnenzijde van het onderbeen is een bekend fenomeen en komt regelmatig voor. De klachten worden veelal bestempeld als shin-splints of scheenbeenvliesontsteking. Shin-splints is geen diagnose, maar in feite een verzamelnaam voor diverse blessures die door overbelasting veroorzaakt worden. Klachten aan de binnenzijde van het onderbeen komen over het algemeen voornamelijk in het onderste tweederde deel van het onderbeen voor.De huidige benaming voor dergelijke klachten is Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS). Het woord Tibiaal is afkomstig van Tibia, wat de Latijnse benaming voor scheenbeen is. 

 

Het is belangrijk na te gaan wat precies de diagnose is bij klachten aan de binnenzijde van het onderbeen. Hierbij kan gedacht worden aan Mediaal Tibiaal Stress Syndroom, stressfractuur of chronisch compartiment syndroom.

Voor deze klachten is de volgende classificering bekend:

Type 1:            Stressfractuur van het scheenbeen (zie stressfractuur)

                        Dit is een stressreactie van het bot van het scheenbeen

Type 2:            Periostitis (beenvliesontsteking) als gevolg van de trekkrachten van de diepe kuitspier (m. soleus en m. tibialis posterior) bij de aanhechting op het scheenbeen

                        Hierbij kunnen de termen Shin Splints en Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) beiden worden gehanteert, alhoewel MTSS de voorkeur heeft

Type 3:            Chronisch compartiment syndroom (zie chronisch compartiment syndroom)

                        Een verhoogde weefseldruk in de m. tibialis posterior of het binnenste deel van de m. soleus

Ondanks dat alle tekenen die bij het MTSS aanwezig zijn wijzen op een ontsteking is er hier vaak geen sprake van. De klacht is een overbelastingsreactie van de spieren van het onderbeen en de aanhechting van deze spieren op het scheenbeen.

De (sport)blessure ontstaat veelal bij hardlopers en bij sporters met een hoge sprongbelasting. Ook bij dansers en danseressen en militairen komen de klachten veelvuldig voor. Aan de achterzijde van het scheenbeen zitten de diepe kuitspieren (m. soleus en m. tibialis posterior). Deze kuitspieren hebben in feite drie functies: het buigen van de voet, het stabiliseren van de voet bij de landing (bijvoorbeeld bij springen of hardlopen) en het bewaken van de stand van het scheen- en kuitbeen. Als de beweging van de hak niet afgeremd zou worden, dan zou de hak met een harde klap op de grond komen. Daarnaast zal de voet naar binnen doorzakken als deze beweging niet door de diepe kuitspieren zou worden tegengehouden. Daarnaast wordt bij elke landing het scheenbeen en kuitbeen als het ware wat uit elkaar gedrukt. De diepe kuitspier heeft ook een remmende werking op deze beweging.

De overbelastingsblessure kan door een aantal factoren veroorzaakt worden:

  • In een korte tijd te lang, te vaak en te snel lopen en / of springen.
  • Sporten op een harde ondergrond
  • Veel en langdurig bergaf lopen
  • Een verkeerde looptechniek
  • Sportschoenen die onvoldoende zijwaartse steun en schokdemping geven
  • Standsafwijkingen van de voeten (platvoeten of holvoeten)

 

Symptomen mediaal tibiaal stress syndroom

De klachten die ervaren worden kunnen een zeurende of stekende pijn zijn en bevinden zich over het algemeen aan de onderste helft van de binnenzijde van het scheenbeen. De pijn kan ook lager voorkomen en tot de binnenzijde van de enkel lopen of hoger tot aan de knie.

De klachten zijn in drie fasen te onderscheiden:

Fase 1: De klachten beginnen met een licht gevoel van vermoeidheid of spierpijn in de kuit. Na rust gaan de klachten over het algemeen vanzelf over.

Fase 2: Rust geeft weinig tot geen afname van de klachten. De pijnklachten zijn blijvend en nemen toe in intensiteit. Vaak ontstaan er drukpijnlijke plaatsen aan de binnenzijde en naast het scheenbeen.

Fase 3: Het normale functioneren kan sterk belemmerd worden. Uiteindelijk kan de pijn altijd aanwezig zijn en zal deze ook na langdurig rusten niet wegtrekken. De pijn is met name aanwezig als de voet wordt neergezet of er wordt afgezet. Daarnaast kan de plek drukgevoelig zijn en kan de pijn gevoeld worden als de tenen of voet worden gebogen. De pijn kan overheersend zijn en de functie kan sterk beperkt zijn.

 

Onderzoek en diagnose mediaal tibiaal stress syndroom

Aan de hand van een lichamelijk onderzoek kan de diagnose gesteld worden. Het is belangrijk te differentiëren tussen MTSS, chronisch compartiment syndroom en een stressfractuur. Hierbij zijn onder andere de locatie van de pijn en de soort pijn van belang. Ook het moment waarop de klachten zijn ontstaan en ervaren worden zijn belangrijk om de klacht te diagnosticeren. Het onderzoek kan ondersteund worden met behulp van röntgenfoto of mri-scan.

 

Behandeling mediaal tibiaal stress syndroom

De klachten van het MTSS kunnen door een fysiotherapeut behandeld worden. Hierbij is het belangrijk om een goede balans in de belasting en belastbaarheid te krijgen. Rust kan hierbij een patroondoorbrekende factor zijn. Verder zal de fysiotherapeut met name ingaan op de voorwaarden van bewegen die invloed op de klacht kunnen hebben. Het is hierbij belangrijk dat de enkel een goede beweeglijkheid heeft. Als de enkel instabiel is of juist te weinig beweeglijkheid heeft kan deze een overbelasting op de spieren geven. Ook een disbalans tussen de buig- en strekspieren van de voet en enkel of een verkorting van de kuitspieren kunnen de klachten veroorzaken. Daarnaast kan overgewicht een overbelasting op het onderbeen geven.

Het is goed om je af te vragen wat de oorzaak van de klachten kan zijn. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan (verandering van) schoeisel, trainingsbelasting, trainingsfrequentie, trainingsintensiteit, (verandering van) ondergrond. Als hierin oorzakelijke factoren aanwezig zijn, dan kan hierop ingespeeld worden ten aanzien van de preventie van klachten. Een goede warming-up en cooling down zijn belangrijk in de preventie voor het terugkeren van de klachten.

De voetafwikkeling is een belangrijke voorwaarde in de preventie van het MTSS. Overpronatie is een veelvoorkomende oorzaak van dergelijke klachten. Bij overpronatie kantelt de voet naar binnen, waarbij de binnenrand van de voet doorzakt en de hiel in een scheve hoek onder het onderbeen komt te staan. Door deze beweging komt er een grotere rek op spieren in het onderbeen. Dit kan een grotere belasting op vooral de aanhechting aan het scheenbeen geven. Er kan geadviseerd worden om een specialist of podoloog een voetanalyse te laten uitvoeren om te beoordelen of eventuele inlays of zooltjes de binnenzijde van de voet kunnen ondersteunen en zodoende de klachten kunnen doen afnemen.

Een beenlengteverschil kan een asymmetrische belasting van de onderbeenspieren geven. Ook hierbij is het aan te raden om door een specialist of podoloog een voetanalyse te laten uitvoeren om te beoordelen of dit verschil door inlays of zooltjes ondervangen kan worden.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL